maandag 16 april 2012

Media aandacht

De afgelopen dagen heb ik veel berichten van makelaars ontvangen over de berichtgeving inzake de woningmarkt. Waarbij sommigen echt boos waren. De wijze waarop bijna wellustig wordt gecommuniceerd over de teloorgang van de marktomstandigheden waarin makelaars opereren door een collega belangenvereniging zet veel kwaad bloed.
Berichtgeving
Dat het slecht gaat in onze markt hoef ik u niet te vertellen, dat doet uw accountant waarschijnlijk al. Dat is een feit wat nu als sinds 2009 voortborduurt, al bijna drie jaar heeft u te maken met moeilijke marktomstandigheden. Daar wordt u niet vrolijk van, maar dat is het risico van het vak. Maar dat is niet iets om trots op te zijn of luchtig mee om te gaan. Sommigen denken daar anders over. Die zijn echt van mening dat ze daar hun positie aan ontlenen en daardoor belangrijk zijn.
Communicatie
Onderstaand ziet u de berichtgeving waarin opgewonden en vol enthousiasme, of zoals een lid van ons klaagde, vol publicitaire geilheid, op het internet wordt gepost over de marktomstandigheden waarin u zich bevindt:
  • Marktcijfers NVM 1e kwartaal 2012: Zwak consumentenvertrouwen drukt stempel op woningmarkt!!!
  • Voorzitter Ger Hukker as we speak al in alle tv-journaals; ook spreekt hij op youtube over het 1e kwartaal 2012!!!!
  • Telegraaf: Zwak consumentenvertrouwen duwt woningmarkt in dal. Onderaan artikel twittert verslaggever vanuit persconf NVM!!!
  • Helder artikel op website Reformatorisch Dagblad!!
  • Bouwend Nederland reageert op NVM-cijfers!!!
  • BNR Nieuwsupdate NVM!!!
  • Je krijgt nu 15% meer huis voor je geld. Mooie uitspraak @GerHukker #NVM in #FD!!!!!
  • Enorme hoeveelheid grote artikelen in landelijke kranten nav NVM persconferentie gister. Niet op één foto te krijgen!!!!!
  • We gaan nog even door: straks NVM voorzitter Ger Hukker in BNR Friday Move, vanaf +/- 16.30 uur op BNR!!!!!!!
  • Het programma voor vandaag met; Wilfred, Doekle, Lars, Remco, Thomas, Ger, Hugo, Nikie, Harm, Corné, Luc en André op BNR!!
  • Op moment dat kabinet besluit overdrachtsbelasting te verhogen, dan dalen prijzen nog verder" aldus NVM vz Hukker!!!!
Feiten
Dit is nog maar een klein overzicht, het gaat nog heel veel verder. Wat er bij bovenstaande speelt is dat afgelopen week een van de drie organisaties haar kwartaalcijfers publiceerde. Dat is een zwartboek. Het gaat slecht, er wordt pijn geleden in de markt. En dan bedoel ik echt pijn. Ik heb het al eerder gemeld, makelaars en taxateurs zijn ondernemers. Die vragen niet om medelijden. Maar wel om begrip en respect. Ik heb leden die meerdere bijbanen hebben om het hoofd boven water te houden. De liefde voor het vak zit hoog, maar de kinderen moeten ook eten en de huur of hypotheek betaald.
Toonzetting
Als het dan slecht gaat in de markt, zoals nu, dan hoort daar een gepaste reactie bij. Je gaat niet vol trots en met veel tamtam vertellen dat je geliefde ernstig ziek is en veel pijn heeft. Dat doe je met zorg en beleid en met liefde. Daar past geen hijgerig publiciteitsbeleid bij waarbij je jezelf op de borst slaat dat jij de uitverkorende bent die mag vertellen hoe slecht het gaat. Dat schiet bij veel professionals in het verkeerde keelgat. Want let op, over de ruggen van je noodlijdende achterban sta je breed uit te venten hoe stoer en geweldig je jezelf vindt, dat jij het slechte nieuws mag brengen. Daar hoor je niet trots op te zijn, ik zou me daar voor schamen. Je hebt namelijk wel met mensen en hun persoonlijke omstandigheden te maken, daar past dit soort publiciteitsgeilheid niet bij.

Ed

3 opmerkingen:

  1. Patrick Haavekost16 april 2012 om 20:36

    Dit doet mij toch een beetje vermoeden dat gebrek aan aandacht voor uw organisatie in deze voorbije periode de aanleiding is geweest voor dit epistel. Dat is jammer, normaliter schrijft u inhoudelijk goede artikelen. Dit is onnodig als u uitgaat van eigen kracht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In feite moet de tussenhandel, makelaars en notarissen, uitgeschakeld worden. Dit scheelt al een berg kosten. Registratie van aktes kan gewoon bij burgerzaken worden ondergebracht van de gemeente voor een veel lager kostendekkend leges bedrag. Particulieren verkopen zelf de huizen via een platform. In de tijd dat het niet op kon hebben deze beroepsgroepen de zakken flink gevuld. Zelf heb ik ervaring met malafide praktijken, waar mijn woning al doorverkocht was aan een ander terwijl de verkoopdatum niet eens was gepasseerd en ik een te lage verkoopprijs heb ontvangen. Daarna weigerde de notaris ook nog eens mijn overwaarde uit te betalen. Gelukkig is hij daarna geschorst en uit het ambt gezet. Ik heb daarom geen enkel medelijden met deze groepen, het behoort tot het risico van het vak.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ----- bericht verwijderd -----
    Reacties (anonieme)welke beledigend, racistisch of sexistisch zijn worden verwijderd conform de gebruiksvoorwaarden. Webmaster

    BeantwoordenVerwijderen