donderdag 8 maart 2012

NMa marktscan woningmakelaardij

Hoewel de kans dat het u niet opgevallen is mij vrij klein lijkt, maar vandaag kwamen de mannen en vrouwen van de NMa met hun marktscan over de woningmakelaardij. Een grondig stukje werk mag ik wel zeggen (complimenten Marinus!) met daarin eigenlijk twee hoofdlijnen. Laten we het even plat zeggen: de makelaars bevinden zich in een moordende concurrentiestrijd en de situatie met Funda is onwenselijk.
Mee eens of niet?
Ik zie gelijk een storm op diverse media ontstaan, welke zich vrijwel volledig focussed op het laatste gedeelte. Dat is logisch, want dat raakt een heleboel mensen direct. De NVM makelaars reageren vanuit defensief gedrag en proberen hun speeltje te beschermen. Niet NVM makelaars voelen zich gesterkt in hun gevoel dat ze onheus worden behandeld op Funda. Al vroeg was op BNR de eerste discussie over dit onderwerp te volgen. Uiteraard hebben wij hier ook wel een visie op, maar in eerste instantie beperkten we ons even tot 1 onderdeel, de situatie rondom Funda.
Kwaliteit
Natuurlijk zijn er een aantal wetmatigheden van toepassing op deze situatie. Funda “is” van de NVM, een briljante move waarmee ze een grote club makelaars aan zich hebben weten te binden. Dat ze daarop kapitaliseren is logisch, wat zouden wij anders doen vraag ik me af, als wij zo een speeltje hadden? Wij en anderen zijn te gast op Funda, en als gast heb je je te gedragen. Dat doen wij dan ook zo veel mogelijk. Een makelaar is een dame / heer van stand, uiteindelijk. Alleen wat wel jammer is, is het gegeven dat Funda meer en meer een rotzooi wordt. Als je als consument een woning zoekt in dorp A waar geen NVM aanbod is, krijg je niet het echte aanbod in dorp A te zien. Nee, eerst krijg je de meuk in dorp F te zien wat van de NVM is. Maar daar ben je helemaal niet naar op zoek. Jammer, slechte service en slechte kwaliteit.
Streep
En dan dat gedoe met onder de streep, boven de streep, kleine foto’s, grote foto’s, halve informatie, hele informatie, het wordt zo onoverzichtelijk op Funda, de kwaliteit gaat zo hard achter uit. Want volgens mij zoekt de consument geen NVM huis, maar een huis. En volgens mij, als een consument zijn droomhuis ziet, denkt deze echt niet Oh jee, die staat te koop bij een X/Y/Z aangesloten makelaar, dus hoef ik hem niet! Welnee, allemaal flauwekul. De consument wil het juiste aanbod zien, ongeacht wie de aanbieder is.
Kunstmatig
De bij ons aangesloten mannen en vrouwen worden nu gedwongen om hun aanbod misvormd aan te bieden, dat is jammer. Dat komt niet overeen met hun kwaliteitsbeleving, dat komt niet overeen met die van ons als kwaliteitsmerk en dat wil de consument niet zien. Dat is een gemiste kans, zowel voor ons, voor Funda als voor de markt. De markt moet gestimuleerd worden en remmende activiteiten zijn op dit moment in niemands belang.
OHR
Neem bijvoorbeeld de Open Huizen Route later deze maand. Het zou mooi zijn als deze een succes is, elke verkoop brengt een keten van transacties op gang waar wij allen van profiteren. Inclusief de gehele Nederlandse economie. Hoe kan je het dan aan consumenten uitleggen, dat die woningen die bezichtigbaar zijn tijdens deze verkoopactie, twee weken van te voren onder het tapijt worden geveegd en niet getoond worden. Natuurlijk gunnen wij de NVM’ers hun omzet, graag zelfs, maar wat is dat voor een raar idee? Volgens mij is dat namelijk niet in het voordeel van de markt, niet in het voordeel van de consument en eigenlijk in geen enkel voordeel. Het NMa rapport toont dat wel aan. Morgen nog hierover verder, want Funda is natuurlijk maar een klein onderdeeltje van het werk! Er staan veel belangrijkere zaken in.

Ed

4 opmerkingen:

  1. Goed verhaal Ed,
    wat ik nog mis, en ik begrijp niet dat de NVM makelaars daar niet over klagen, is het feit dat een niet aangesloten makelaar met zijn woning met een directe link naar zijn eigen website op funda komt te staan. Ik neem aan dat iedere NVM, vastgoedpro en VBO makelaar dat ook zou willen want een betere link is er niet, en nog gratis ook.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Johan van Boxtel8 maart 2012 om 21:39

      Beste Anoniem
      Ons als VastgoedPRO makelaars is destijds bij het openstellen voor niet NVM leden ook duidelijk te kennen gegeven dat Funda zou stoppen met spideren.
      Ik denk dat indien we toen wisten wat we nu weten; ---lagere positie (maar net boven de streep met de spidering en volstrekt onlogisch met de prijsopbouw), bijna BVD-achtige controle op de aangeleverde gegevens, aanzienlijke kosten (ik denk dat de VBO- en VastgoedPRO makelaars het verlies van Funda corrigeren), het bewust niet leveren van functies (open huis, tophuis, veiling, etc)en zeker niet onbelangrijk...het vrolijk doorgaan met spideren.---
      We niet zo snel de voorgehangen worst hadden verorberd en de NVM zelf het verlies van Funda hadden laten oplossen.
      Maar ja gedane zaken....etc.

      Verwijderen
  2. Goede actie van NMA! Hopelijk komt er snel een aanpassing vanuit Funda.

    Groet,
    Starter

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ben ik het zomaar een keer helemaal eens met de blog van Ed; amen!

    BeantwoordenVerwijderen